Kvist og kvast fra hagen veier ikke så mye, men det er likefullt last som skal sikres. Du skal ikke kjøre verken fort eller langt før greiner og kvister flyr av gårde og kanskje treffer fotgjengere eller andre biler. (Foto: NAF)

Publisert 20.05.2020 09:58, oppdatert 20.05.2020 09:58 - Støtt Media - tips@stottmedia.no

Slik frakter du avfallet sikkert til gjenvinningsanlegget

Det er flere som benytter langhelgene til å rydde i boden, på loftet eller i hagen. - Når avfallet skal fraktes til gjenvinningsanlegget, er det livsviktig at du sikrer lasten skikkelig. Usikret last kommer med stor kraft ved en bråstopp selv i lave hastigheter, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

  

Ved en bråstopp eller kollisjon får lasten enorm kraft forover. Den kommer med en kraft tilsvarende mange ganger sin egen vekt. Noen lastestropper på tvers vil ikke klare å holde igjen lasten.

- Det er viktig å tenke at lasten ikke skal forskyve seg i noen retning. Har du bare tatt stropper rundt lasten i sideretningen, hjelper ikke de om lasten blir trykket forover, sier Sødal. - Selv i en bråstopp i lav fart kan lasten slå i stykker frontlemmen på hengeren eller fyke av takstativet på bilen, advarer han.

Skaff deg riktige lastestropper

Det enkleste er å kjøpe lastestropper med en jekk som strammer stroppen. Disse finnes i flere størrelser, og er merket med bruddstyrke.

- Se på lappen på stroppen eller forpakningen. Stropper som tåler to tonn er nokså vanlige, sier NAF-rådgiveren, - Har du stropper fra før, sjekk at de ikke er utslitt eller skadet. En ødelagt stropp skal kastes, fortsetter han.

Slik fester du lasten

  • Den enkleste måten å sikre lasten er som kalles overfallssurring. Stroppen går fra den ene siden av tilhengeren, over lasten og ned på den andre.
  • Skal lasten sikres mot å skli framover ved bråbrems, kan man bruke grimesurring. Stroppen blir som en grime på en hest, og festes i gulvet på hengeren, opp på lasten med maksimalt 45 graders vinkel, rundt forsiden og ned på den andre siden i gulvet. Grimesurring forutsetter at stroppen får feste i lasten på forsiden og ikke sklir ned. En transportpalle på høykant foran lasten gir skikkelig feste for stroppen.
  • Lastestroppene kan også festes som en loop rundt lasten, for eksempel en stabel med planker. Styrken på surringen svekkes om loopen også skal bunte sammen lasten, og strammingen blir gjerne hardest på den ene siden av lasten med mindre man bruker en jekk på hver side.
  • Direkte surring betyr at man fester stropper i lasten og ned i tilhengeren. Vinkelen på surringen må være mellom 30 og 60 grader. Med for eksempel fire festepunkter er lasten sikret mot å både skli og velte.

Hageavfallet må også sikres

Kvist og kvast fra hagen veier ikke så mye, men det er likefullt last som skal sikres. Du skal ikke kjøre verken fort eller langt før greiner og kvister flyr av gårde og kanskje treffer fotgjengere eller andre biler.

  • Pass på at lasten ikke stikker ut, spesielt i sideretning. Last det tyngste avfallet i bunnen av hengeren.
  • Bruk jekkestropper til å surre lasten. Får du tak i festekrokene på hengergulvet klemmes lasten sammen oppi hengeren bedre enn om du fester stroppene på utsiden av hengeren. Gjør gjerne klar stroppene før du fyller hengeren.
  • Småkvist kan fort forsvinne av lasten selv om du har festet med stropper. Du kan bruke en presenning til å pakke inn lasten. Husk at presenningen også må festes skikkelig. Den kan eventuelt legges oppå avfallet før stroppene surrer sammen alt.
  • Hvis du skal frakte hageavfall og leier henger, sørg for å leie en henger med høye vegger. Da er det lettere å holde lasten på plass.

Les også